2013. június 18., kedd

Garfield és barátai

1988-ban a Paws Inc. és Jim Davis úgy döntött, hogy elkészít egy sorozatot Garfieldról. A sorozat végül szeptember 17-én elindult a CBS-en, nevét a képregénynek szánt eredeti nevet kapta. Ez a Garfield és barátai (Garfield and friends). A tovább mögött erről találtok dolgokat.
Jim Davis 1982-ben megalkotta az első Garfield rajzfilmet (ezekről a rajzfilmekről később bővebben írok), hamarosan pedig felmerül az ötlet a rajzfilmsorozatra. a rajzfilm végül 1988. szeptember 17-én indult, mely készítésében a Film Roman és a világhírű Hanna-Barbera stúdió is segített. A sorozat első évada 13 részből állt és december 10-én ért véget. A sorozat sikere miatt megrendelték a második évadott mely 1989. szeptember 16-án indult és már 26 részt élt meg. Emellett még 5 évadot éllt meg: a harmadik 18, a negyediktől pedig mind 16 részes volt. A sorozat végül 1994. december 10-én szünt meg, összesen 121 epizódot élt meg.

A sorozat több részből állt. Először egy félperces Garfield epizód jött, mely általában egy vasárnapi Garfield képsor animációs változata volt. Ezután jött a főcím, amely végén Garfield valamilyen vicces mondata hangzott el. Ezután egy köröbelül 5-6
perces Garfield epizód kezdődött. Utána következett egy Orsonos rész, mely Jim Davis másik képregényéből, az Orson farmjából készült. Itt is előbb egy félperces Orson (az M1-es szinkronban Gömbi gazdasága néven szerepelt), majd egy köröbelül 5-6 perces epizód. Ezután még egy félperces Garfield és egy 5-6 perces Garfield epizód.

A sorozatot Magyarországon az M1 adta le 1994-1995-ben, valamint 2000-2001-ben. Ezekben több névkülönbség is volt: Nermalt Cirminek, Micit Mukinak, Ubult eredeti nevén Odie-nak hívták;az Orsonban Orsont Gömbinek, Tóbiást Kokinak,Tocsit Hápinak, Barit Bubinak, Csipikét Pepinek, Tojglit pedig Toncsinak hívtak. Később az RTL Klub úgy döntött, hogy új szinkronnal leadja az összes évadot, és 2007-ben megkezdődött a sorozat adása, melyet 2011-ig sugároztak. Ebben a változatban már a képregényekben használt neveket használták. Emellett a szinkronhangok is megváltoztak, egyedül Garfield magyar hangja maradt meg, Kerekes József.

A sorozatot jelenleg a gyerekcsatornává vált M2 adja 11:05- környékén és 16:00-17:00 környékén. De emellett Indavideón és Youtube-n megtalálható a sorozat néhány epizódja mindkét szinkronban.


Íme egy rész az M1-es első évadból:




És íme az RTL Klubos 1.évad egy része:



Ha további rajzfilmekre is kíváncsiak vagytok vagy érdekelnek a friss rajzfilm hírek, akkor nézzétek meg a rajzfilmovezet.blogspot .hu-t. Nem bánjátok meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése